Dr. Changchun Shi -
Staří Číňané odpradávna hledali cestu k nesmrtelnosti. Moderní člověk se snaží se zpomalení stárnutí.
Ve své přednášce doktor Shi Changchun vysvětluje koncept zdravého stárnutí, který vychází z Vnitřního kánonu Žlutého císaře
(Huangdi Neijing), z teorie správného stravování vypracované „Králem léčiv“ Sun Simiao (581 – 682 n.l.) a moderní mikrobiologie. Přednáška je rozdělena na tři části.
V první části doktor vysvětluje pohled Neijingu na zdravé stravování na základě citátu z tohoto starověkého díla. Citát podrobně rozebírá a vysvětluje. Pak se pomocí moderní mikrobiologie snaží ukázat, že jsou tvrzení v Neijingu podložená a udržitelná ve světle moderní vědy, ale hlavně že s ní korespondují. První část uzavírá výklad správného stravování, jak jej prosazoval Sun Simiao, jeden z největších učenců staré TCM – za základ stravy by měly sloužit hlavně obilniny. Autor navrhuje nový termín –
obilninarián – jako alternativu k výrazu
vegetarián.Ve druhá části příspěvku, nazvané
Etika a zdravotní aspekty stavu „sytý a hladový“, autor ukazuje, proč čínská medicína klade důraz na správné stravování, z čeho se tento koncept odvíjí a že v širším kontextu je touha po nasycení žaludku zaměnitelná s materiálními tužbami obecně. Jediným skutečným řešením, jak zůstat zdravým, je tak umírňování se, sebekontrola – v oblasti stravy a lidských tužeb obecně.
V závěrečná třetí části přednášky, nejkratší ze všech, nabízí doktor Shi několik praktických rad, jak dosáhnout cíle přednášky – zdravého stárnutí.
Více o přednášejícím...